Lokale gastronomiczne muszą ściśle przestrzegać reguł bezpieczeństwa związanych z przechowywaniem żywności. Wiele produktów wymaga temperatury zbliżonej do 0 stopni Celsjusza, a nawet niższej. Dlatego też każda restauracja, kawiarnia czy bistro posiada odpowiednie urządzenia, takie jak lodówki, chłodnie, czy specjalistyczne witryny. Zwłaszcza te ostatnie są bardzo ważne, gdyż pozwalają na prezentację znajdujących się w środku produktów.

Gdzie używa się witryn?

witryny chłodniczeJeżeli myśli się o wyjątkowej dbałości o poprawne przechowywanie żywności, to zazwyczaj do głowy pierwsze przychodzą restauracje i kawiarnie. Każda z nich wyposażona jest w lodówki witryny chłodnicze i inne urządzenia pozwalające na utrzymanie niskich temperatur produktów żywnościowych. Zwłaszcza witryny kojarzą się z atrakcyjną prezentacją deserów lodowych. Jednak maszyny te są o wiele powszechniej wykorzystywane w sklepach spożywczych. Właśnie tam, na stanowiskach garmażeryjnych można zobaczyć wyłożone w nich wędliny, nabiał i produkty gotowe. Każde z tych urządzeń wyposażone jest w system chłodzący, a także odpowiednio izolowane ścianki. Ponadto posiadają one specjalne systemy nawiewu, aby umożliwić poprawny obieg powietrza we wnętrzu witryny. Każda sterowana jest elektronicznie i ustawia temperaturę zgodnie z wybranymi wartościami, a następnie utrzymuje ją na tym poziomie.

Witryny do chłodzenia żywności zobaczyć można w niemal każdej restauracji i kawiarni. Jednak najpowszechniej występują one w sklepach spożywczych. Znajdują się zazwyczaj na stoiskach mięsnych i z nabiałem. Dzięki elektronicznemu sterowaniu i odpowiedniej budowie łatwo utrzymać w nich odpowiednią temperaturę. Posiadają także specjalne systemy nawiewu do wytworzenia właściwego obiegu powietrza.