Dla wielu osób, codziennym rytuałem na śniadanie jest zjedzenie kilku kromek chleba z ulubionymi dodatkami. To najszybszy i najprostszy sposób na zaspokojenie głodu. Pieczywo ma dużo węglowodanów, a więc zapewnia uczucie sytości.

Jakie rodzaje pieczywa są najlepsze?

pieczywo bezglutenoweOferta ogólnie dostępnych piekarni jest dość szeroka, aby zaspokoić potrzeby szerokiej grupy odbiorców. Już nie tylko chleb pszenny, żytni czy razowy kupimy w piekarni, ale specjalny dla diabetyków czy osób chorujących na celiakię. Choć najpopularniejszy jest pszenny, bo jest tani i dostępny w wielu wariantach, to jednak jest najmniej wartościowy. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim węglowodany, trochę białka, sodu i drożdży. Pod tym względem znacznie lepsze jest pieczywo bezglutenowe, które posiada mnóstwo witamin i minerałów. W sprzedaży przeważnie znajdziemy chleb kukurydziany, mający charakterystyczny żółtawy kolor od mąki. Dość często spotyka się wypieki bezglutenowe z kilku rodzajów mąk, co powoduje, że są jeszcze bardziej wartościowe. Do ich produkcji używa się mąki ryżowej, gryczanej, jaglanej czy nawet migdałowej. Brak glutenu powoduje, że pieczywo jest bardziej kruche i mniej elastyczne, ale to także daje odpowiednie walory smakowe, których nie ma zwykły, pszenny chleb. Takie wypieki muszą być odpowiednio oznakowane, czyli posiadać na etykiecie znaczek przekreślonego kłosa. Z każdym rokiem przybywa klientów kupujących właśnie takie wypieki, gdyż są one zdrowe i przeznaczone nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Dbanie o zdrowie powinno się zacząć od kuchni, a bardzo dobrym pomysłem jest wyeliminowanie pszennego pieczywa, które zawiera znikome wartości odżywcze. Doskonale je zastąpi chleb bezglutenowy, który jest jedynym dopuszczalnym dla osób chorych na celiakię.