Buraki, które znajdziemy na targach czy w sklepach spożywczych, są głównie wykorzystywane do przygotowania przetworów, zakwasów lub zup. Jest to bardzo wartościowe warzywo, które zawiera sporo witamin i kwasu foliowego.

Przygotowanie zakwasu buraczanego

zakwas buraczanyŚwięta Bożego Narodzenia są dla wielu z nas wyjątkowym czasem, kiedy spotykamy się z najbliższymi przy jednym stole i ucztujemy przy suto zastawionym stole. To czas, kiedy spożywamy niecodzienne potrawy takie jak smażony karp, kutię, zupę grzybową z łazankami czy barszcz czerwony z uszkami. Prawdziwa gospodyni domowa nie pozwoli sobie na zakup gotowego barszczu czy zakwasu, gdyż wszystko przygotowuje sama w domu. Zakwas buraczany jest bardzo prosty w przygotowaniu, gdyż wystarczy mieć kilka składników i trochę czasu. Na przygotowanie zakwasu, będzie nam potrzebny duży słoik, świeże buraki, kilka ząbków czosnku i koper. Ponadto potrzebna będzie woda, sól, kilka liści ziela angielskiego i parę ziarenek pieprzu czarnego. Przepisów na zakwas z buraków znajdziemy mnóstwo w internecie, ale ten jest jednym  najprostszych. Buraki należy obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, a wodę zagotować i przestudzić. Do wody wsypujemy sól w proporcji jedna łyżka na litr wody. Następnie wkładamy buraki na przemian z czosnkiem, liśćmi laurowymi i pieprzem, aż wszystkie składniki znajdą się w słoiku. Na końcu układamy na górze koper i zalewamy przygotowaną wcześniej solanką. Tak przygotowany słoik przykrywamy ściereczką lub zakręcamy i kładziemy w ciepłe miejsce.

Zakwas trzeba codziennie mieszać łyżką, aby proces kiszenia odbywał się równomiernie. Po około siedmiu – dziesięciu dniach, zakwas z buraków powinien być gotowy. Oczywiście jeżeli lubimy dobrze kwaśny, to warto go dłużej potrzymać w słoiku.

 

Kategorie: Usługi