Trend, który opiera się na zdrowym odżywianiu trwa już od kilkunastu lat. Szukamy coraz nowszych rozwiązań, które pozwalają na spożywanie artykułów, pochodzących z upraw i hodowli ekologiczny, a przy tym pragniemy, aby były one świeże przez jak najdłuższy czas. W związku z tym zaczęliśmy korzystać z produktów pakowanych próżniowo, a urządzenia pakujące są instalowane nie tylko w przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem żywności, ale ich mniejsze wersje pojawiają się również w prywatnych kuchniach.

Próżniowe pakowanie artykułów spożywczych

pakowarka próżniowa cenyPakowarki próżniowe są niezbędnym wyposażeniem w takich branżach, jak gastronomia, catering lub inne działalności związane z przetwórstwem żywności, np.: sklepy spożywcze, restauracje, kuchnie zakładowe lub wytwórnie. Są to urządzenia, których podstawowymi elementami są: pompa do odsysania powietrza z opakowania foliowego oraz teflonowa listwa, szczelnie zgrzewająca brzegi opakowania. Dzięki temu systemowi artykuły żywnościowe nie mają kontaktu z powietrzem, co znacząco wpływa na ich świeżość i czas przydatności do spożycia. Przemysłowa pakowarka próżniowa ceny posiada dość duże gabaryty – jest to pakowaczka komorowa. Pozwala ona na pakowanie wielu produktów jednocześnie, szybką i powtarzalną pracę, a także owijanie w folię artykułów sypkich oraz płynnych. Dostępne są również pakowarki listwowe, szczególnie polecane do prywatnych kuchni lub tam, gdzie liczba pakowanych przedmiotów jest niewielka.

Pakowanie próżniowe pozwala na długie przechowywanie przeróżnych artykułów, np.: wędlin, mięsa, ryb, serów itp.. Chroni ono jedzenie przed pleśnią i bakteriami, a także przed obsychaniem. Wysokiej jakości pakowarki próżniowe umożliwiają zabezpieczenie żywności przed utratą wartości odżywczych, walorów smakowych i naturalnych kolorów.